Bob Driessen

Interactieve kunst met een maatschappelijke visie

100 jaar Piushaven

Interactieve installatie & workshops op scholen:

100 jaar Piushaven is een project geweest waarbij erfgoed, educatie, film en een reizende installatie samenkwamen.

In 2022 hebben Sophie Tooten en ik, Bob Driessen, workshops verleend op een aantal basis scholen in Tilburg. Kinderen gingen onder onze begeleiding heuse vlog video’s maken. Het thema was de Piushaven. Zelf research doen, een scenario schrijven, filmen en green-screen opnames maken: Het was een fantastisch project met maar liefst vijf films als uitkomst. Deze films werden een onderdeel van een groter project: de installatie: 100 jaar Piushaven.

De installatie 100 jaar Piushaven is bij vier scholen geplaatst. Den Bijstere, Kindercampus Oculus, BS Koningshaven en OBS Panta Rhei. De installatie was bij deze scholen gevuld met 2 films van Sophie Tooten en de vlog-films over de Piushaven.
Een bootbewoner, de heer Smolders, kwam vervolgens op de scholen voor een ware Q&A sessie. Dit zorgde voor een geweldig interactie tussen de leerlingen en de schipper. Het bereik was ca. 1000 kinderen.

De installatie

Vervolgens zijn de video’s in de installatie vervangen door 12 werken van Sophie Tooten. De eerste plek waar hij naartoe ging was het Falcon gebouw in de Piushaven. Daar heeft hij een maand gestaan. De installatie draaide daar tijdens het festival 100 jaar Piushaven en een aansluitende periode erna.
Vervolgens stond de installatie in een buurthuis, bij boekenwinkel Gianotten en eindigde hij in de LocHal.

In de LocHal heeft de installatie 2 maanden gestaan. Dit ging gepaard met een expositie over de Piushaven, een lezing en een stadswandeling. Allen georganiseerd door mij in samenwerking met de Tijdlab en de Heemkundekring Tilburg.